Posts

Showing posts from 2010

TRANSFORMASI DIRI..2010 --> 2011

Image
Bismillahirrohmanirrohim,Selamat pagi,petang,malam t0 all Malaysian,European,Morocoian,Mesirian,Jordanian, Palestinean, n semua rakyat dunia laa senang kan.Haa..Hari ni entri fatin Transformasi diri..Dalam kamus dewan,transformasi ni merujuk kepada perubahan bentuk,rupa,sifat dan lain2..Kiranya ape2 je jenis perubahan yang kita lakukan,itu adalah Transformasi .! Also devide to 2,good and bad..Ha,ni tetibe speaking English pepagi ni.

Seperti yang sedia maklum,2010 bakal meninggalkan kita,dan kita sebenarnya betul2 menghampiri 2011..Cuba kita imbas seketika,pahit & manis yang telah kita lalui sepanjang detik 2010.. Lihat semula azam dan matlamat yang kita bina di awal 2010 dahulu,adakah ia sudah tercapai,adakah ia sudah berjaya kita genggam,adakah ia sudah terlaksana,.?Siapa diri kita pada hari ini,adalah apa yang telah kita azamkan suatu tika dahulu.Jika kita ingin menjadi seorang pelajar yang mendapat 10 A dalam SPM,adakah kita telah menjalankan usaha-usaha untuk mendapat itu.?Jika…

Tidak terkata kemanisannya..

Image
gambar ni mase academik law week..haha,,,
myGROUPmyTEAMmySOULmyFRENS..
Assalamualaikum,.. setelah sekian lama,baru hari ini dapat mengisi masa dengan meng'update' blog seindah bicara...Walaupun rasanya baru lagi update,sebab tak sedar masa itu disi dengan perkara yang betul2 sibuk dan penting..Haa,,point nak cakap masih lagi tak nampak..Haha
Alhamdulillah,peperiksaan dah selesai,keputusan pun dah dapat.Setimpal dengan usaha cik Fruitale selama ini,walaupun xberapa baik,tapi amat-amat bersyukur kerana tak pernah lagi dalam hidup cik Fruitale di Maahad,usaha seperti itu yang saya lakukan apabila saat-saat peperiksaan.Alhamdulillah,platform yang saya berdiri sekarang ini,merupakan transformasi yg baru buat diri saya.
Err,,walaupun result tak bape ok,tapi rasenye macam nak share jugak,sebab tak terkata kan..:)
Malaysian Legal System --> B- Islamic Legal System --> C Arabic For Law --> A English --> A- Asas Teknologi Maklumat --> B+ Kenegaraan & Kemasyarakatan --> B+

Haa,…

Hari ini..

Image
Bismillahirrohmanirrohim..
Pagi tadi sewaktu aku bangun, melalui bilik-bilik yang sudah kosong, tiada penghuni, menyentuh sedikit hati dan perasaan untuk pulang ke rumah. Apatah lagi, pagi ini my Acik bertunang dengan pilihannya. Tahniah acik, walaupun along tiada di sana, along tetap mendoakan acik dan majlis agar semuanya selamat & berjalan lancar...Aamin Ya Rob.. Acik, saya sayangg sangat2 kamuu (terus - terang,berani mati ni..hahaha..)I lovey0uu..! p/s: pakcik, jage acik elok2..kalau x,siapp.!!haha

Hari ini juga, walaupun ramai rakan-rakan yang telah bertolak pulang, aku tetap di sini.! Tetap di 309,tidak berganjak. Hati sayu, melihat rakan-rakan melangkah keluar pulang ke kampung halaman masing-masing,mendakap ibu ayah di rumah yang setia menunggu .. Adakah aku juga berpeluang untuk merasai itu.? Bilakah agaknya saat itu .? Tunggu Along pulanggg...
Hari ini juga, mentari keluar memancar . Alhamdulillah. Membias cahaya nya ke bumi UniSZA yang kian ketandusan cahaya , juga baju-ba…

Bertarung lagi 3..

Image
Assalamualaikum semua... Alhamdulillah arini 28 Nov 2010.. sejuk,dingin,angin sepoi2.. semuanya menemani diri ini..
Salam seindah suria buat semua yang mengunjungi blog faten..:)
my feverettt...Tembikaii..huhuuu~~
Detik ini,masih lagi aku meneruskan pertempuran dalam final exam di UniSZA..I'm not believe,that n0w I'm 'Mahasiswi'..h0hoo..kalau dulu kt Maahad nak pekse,duk main2,duk borak2,orang lain bace buku aq tido(kan ahlina,syira,jannah?hehee..),dalam dorm rehat-rehat, borak-borak(kan cik iQa?..hehe)..
Tapi sekarang semuanya berubah..Aku bukanlah yang dahulu lagi,n0w I'm change..Berubah dunia,berubah diri,berubah pemikiran,hampir kesemuanya...Sehinggakan transformasi pada diri ni jugak,hampir terkesan pada semua orang...errrr,persoalannya di sini,gemuk sangat ke akuu.?hahaha....I'm n0t t0o bad,c0z 'saya bersyukur dengan apa yang saya ada kini'..Thanx to Allah..

Alhamdulillah,3 paper yang sebelum ni,sudah berjaya dilunaskan.. berjayakah?luluskah?gagalkah?itu …

Korban AidilAdha 2010,Sayang Ibu

Image
Selepas berhari raya bersama Ibu,ayah,alang,angah,hawa,jang,dan ahli keluargaku yang lain di n9,18 hb malam aku pulang semula ke UniSZA,berbekalkan kerepak-kerepek yang dibungkus oleh wan,rendang yang dimasak oleh ibu,akhirnya aku tiba di perkarangan MPKT jam 4.50 pagi..Angin yang dingin membuatkan aku sedikit menggigil lantas memakai jaket Kress,dan cepat-cepat berebut mengambil beg di dalam perut bas..Aku mencari kelibat Hawa dan Jang,meminta persetujuan mereka agar kami pulang menaiki teksi sahaja,melihat kearah sekelompok pelajar UniSZA,sudah pasti menunggu bas UniSZA tiba..Aku tidak dapat menggambarkan bagaimana padat dan penuhnya keadaan bas itu nanti.. ‘Abang,kami nak pulang ke UniSZA.Berapa charge?’..‘RM 25 je dik’..Dalam hati,bolehlaa,,Dari duduk kat sini,sampai pukul berapa,baik balik bilik,rehat… Selesai meletakkan barang-barang di dalam ekor kereta,aku duduk di seat hadapan..Kereta yang dipandu benar-benar laju..Terhuyung-hayang sana sini,sedikit ketidak selesaan pada diriku…

MENGAPA MENUNTUT KESEMPURNAAN

Image
Dalam dunia ini,tiada yang sempurna seluruhnya seperti sempurnanya 'Syurga'..Kerana itulah,setiap perkara yang berlaku,setiap perkara yang kita lakukan,setiap perkara yang kita lalui,semuanya ada pro dan kontra nya tersendiri.Dan dari kontra itulah sebenarnye memberikan kita lebih pengalaman hidup,lebih mengenal apakah erti kehidupan yang sebenarnya.
Allah telah mengaturkan hidup setiap manusia dengan cantik sekali.Ada gembira,ada sedih,ada terharu,adakalanya di atas dan adakalanya kita terjatuh dan terduduk.Barulah indah kehidupan kita..Haahh,sebenarnya hari ni bukanlah nak bercerita tentang sempurna atau tidak sempurna,tetapi sebenarnye nak cerita tentang orang yang sering menuntut kesempurnaan.

Seringkali kita lihat hari ini,ramai ibu bapa telah menghantar anak-anak mereka bersekolah di sekolah agama,kerana sebenarnya zaman kini bukanlah zaman seperti dahulu,anak-anak menurut kata,tidak membantah.,Tentangan dan anjakan modenisasi yang berlaku,menyebabkan sebenarnya ibu bapa P…

Sanah Helwa Cik Iqa

Image
Banyak bende yang aku nak kongsikan sebenarnye,tapi tujuan utama aku menulis pagi ni just because to wish besday to my lovely frens,Cik iQa_9 November 2010..
K0 ingat lagi dulu,waktu kita mula-mula bertemu,saling kenal-mengenali... Kita bagaikan belangkas,kemana sahaja ingin berdua..Mase tu dan sampai sekarang aku masih sayangkan ko..
Ko ingat lagi dulu,waktu kita ade konflik pasal '....'..Macam-macam yang kita alami,sampaikan kita terpaksa bermasam muka,tapi at the end,kita still macam dulu,masih berkawan.
Ko ingat lagi dulu,dari Edadi 1-Edadi 3,kita same kelas..Tapi,mase naik Senawi 1,kita separated(sebab ko dapat 7a,aku dapat ckit je),h0hoo..Tapi kita still berkawan,macam dulu2..
Ko ingat lagi dulu,dari Edadi 2,sampai Senawi 1 kita sama dorm,dorm 3.1 yang banyak bagi kenangan kan..Sebab tu lah,even kita tak sama kelas,kita rapat coz kita same dorm... (Syukran Ya Rob k0 masih menyatukan hati kami)

Ko ingat lagi dulu,mase tingkatan 2,kita pernah sama-sama janji,masa senawi 1 nanti k…

Betul-betul RINDU..~

Image
Saat tangan ini menari di keyboard komputer,fikiran aku melayang-layang..Sedang mengimbau kenangan dan memori bersama teman-teman suatu tika dahulu..Berlegar-legar di minda,berpusing-pusing di fikiran..Tutup buku,laptop ku buka,.Meluahkan segala isi hati dalam sahabat kesayangan ku,,


Satu-satu foto-foto kenangan menjadi tatapan aku..Kelab Remaja Sukses(Kress),membuka ruang pada diriku untuk mencungkil bakat yang ada..Dari bakat yang sedia ada,sehinggalah kini aku keluarkan bakat-bakat yang terpendam,semuanya dari Kress..Walaupun pelbagai ragam dan mehnah 'kawan-kawan' yang terpaksa aku hadapi,namun itu sume adalah asam garam kehidupan,& asam garam berkawan.Kerna aku juga tahu,perangai ku juga susah di tafsir oleh kawan-kawan.Sekejap begini,sekejap begitu.Jadi,kalau mereka boleh untuk mencuba memahamiku,mengapa tidak aku..



Salam kerinduan buat teman-teman yang sedang mengharungi detik universiti & bakal mengecapi kejayaan..:)

Bekerja dalam 1 pasukan,bukanlah mudah walaupun…

MENITI PERPISAHAN..Ahlina & Hana

Alhamdulillah..Akhirnya doa Ahlina diterima,beliau akan berangkat ke Morocco pada 23 Oktober 2010 jam 9.00 malam..Mohon teman2 yang lain mendoakan beliau selamat sampai di sana,terus tabah menuntut ilmu LUGHAH di Morocco dan seterusnya pulang membawa kejayaan ke Malaysia..
Tahniah Ahlina,akhirnya hajat kamu tercapai jua.Jaga diri,hiasi peribadi.Teruskan berjuang,bermujahadah di sana.Jangan pernah 'give up' andai suatu tika nanti kau tersungkur di tengah jalan..Malah,bangkit dan terus berdoa agar kau diberi kekuatan untuk menempuhi ujian dan dugaan yang diberi..

Ahlina,dikesempatan ini jua aku ingin memohon kemaafan andai ada tersalah kata,terlanjur bicara dalam persahabatan kita.Thanx 4 all,Thanx 4 everything.Terima kasih menjadi teman,kawan,sahabat ku yang cukup baik seawal perkenalan kita dari Edadi 1,2005..Sehingga kini,detik ini,dan selama-lamanya..Ukhwah fillah~أحبك في الله


Alhamdulillah,.Praise be to God,Hana juga terpilih untuk menyambung pengajian nya di Morocco,Alhamduli…

DAHULU hingga KINI

Image
Sewaktu tika dahulu
Aku pernah menghubungimu,mengenalimu
Menggelarkan diriku adalah RISYA
Seorang mahasiwi di UiTM Shah Alam

Setelah sekian lama aku menyamar,
Akhirnya,
Segalanya terbongkar secara ketidaksengajaan
Aku mengaku aku bersalah
Tetapi niatku bersih dan suci
Sekadar untuk mengenali

Walaupun pernah suatu masa dahulu
Aku amat membencimu
Dek sogokan akak-akak senior
Mengatakan tentang engkau itu & ini
Lantas perasaan itu bertukar menjadi suka

Kita makin rapat,saling mengenali
Mengambil berat & berkongsi cerita
Biarpun pahit @ manis,segalanya diluahkan
Tiada jurang antara kita
Hatta tembok sekalipun

Suatu hari,kita terpisah
Terpisah dek lautan benua
Kau disana,aku disini
Meneruskan sisa-sia perjuangan yang masih ada
Namun itu bukan sebagai penghalang
Kerna kita masih bersama

Sehinggalah pada suatu pagi
Yang dingin & sungguh menyamankan
Aku menerima satu pesanan di YM
Kau ingin melepaskanku
Pada waktu itu,aku sudah tidak berdaya
Tidak mampu & tidak terluah apa-apa
Aku hanya mampu membalas ‘OK’
Da…

BERANI UNTUK GAGAL

Image
Dah lame rasanye tak menulis kat blog.baru arini rasa FREE dan ade mase yg terluang ckit tok menulis..emm.rasa-rasanye apa yang anda rasa bila kita dah gagal?siapa yang mahu kegagalan kan…siapa yg nak terjatuh…pasti semua orang nk kecapi kejayaan tu..nak merasai kemanisan berada di tempat yang paling atas..tapi kita perlu sedar bahawa tak semua apa yang kita mahukan,kita akan dapat..tak semestinya bila kejayaan yang kita nak,kita akan kecapi kejayaan tu..
Beranilah untuk gagal!kerana kegagalan itulah yang menjadi permulaan dalam kehidupan kita..apabila kita tersungkur lalu terjatuh,cubalah untuk bangkit..Bangkit dan kembali menuju kejayaan…raih dengan kesungguhan yang benar-benar kita keluarkan untuk dapat KEJAYAAN..
Jangan pernah rasakan apabila kita gagal,kita tidak akan meraih kejayaan…bahkan apabila kita raih kejayaan itu suatu hari nanti,pasti kejayaan itu lebih manis..


Kejayaan atau kegagalan itu bukanlah dilihat dari hasilnya,tapi dilihat dari bagaimana prosesnya..Proses menjalan…