Posts

Showing posts from May, 2011

MOHON UNIVERSITI, TUTUP PELUANG ORANG LAIN?

Image
Desas – desus kemasukan anak-anak ke Universiti semakin dirasai. Semua ibu bapa sedang sibuk menyiapkan persiapan anak-anak, hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk selesaikan kesemuanya. Barang-barang, dokumen, buku kesihatan, pengesahan itu ini, macam-macam laa nak diselesaikan. Ada juga ibu bapa yang mengeluh kerana terlalu banyak urusan yang perlu di selesaikan. Tapi, kegembiraan itu lebih mengatasi segalanya.Perbicaraan antara emak & anak, sehari sebelum pendaftaran :Emak :Adik, barang-barang sumo dah siap ke bolom?Anak:Dah mak.Emak:Dah masuk dalam beg ke sumo eh? Cek boto2, karang ado pulak yang tertinggal.Anak:Dah mak, sumo dah masuk dalam beg.Emak :Borang-borang sumo dah siap isi? Pengesahan Doktor?Anak:Dah buek dah mak, dah poie Hospital dah maghin. Settle dah. Bereh.!Emak:Ha, bagoslah tu. Ko cek balik dik, kot2 ado yang tak ber sign lagi. Esok ekau nak poie jauh dah. Morocco pulak tu.Anak:( Sambil membelek-belek borang) Ala mak, Adik terlupo nak mintak tandatangan …

GURU, KAU ILHAMKU

Image
Beribu bintang di langit kini menghilang Meraba aku dalam kelam Rambulan mengambang kini makin suram Pudar ilham ku tanpa arah
Sedikit wajahmu muncul dalam diam Ada kerdipan, ada sinar Itukah bintang atau rambulan Terima kasih ku ucapkan
* Kau Ilhamku.. Kau Ilhamku..
Hari ini 16 Mei 2011. Sudah hampir 16 tahun aku bersekolah, tanpa henti. Tabika Perpaduan | 1995 - 1998 |Sek Keb Datuk Abdullah, Gemencheh | 1999 - 2004 |SMK Dato Mohd Taha | Januari Minggu 1 2005 - Januari Minggu 2 2005 |Maahad Ahmadi, Gemencheh | Januari 2005 - Mei 2010 |Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu | Julai 2010 - KINI |Manisnye mempunyai guru, bukanlah dengan kata-kata. Hebatnya guru, perlu dirasai sendiri. Benar, bukan mudah untuk menjadi seorang guru, tanpa kesabaran yang cukup tinggi. Tanpa guru juga, aku yakin aku tidak akan mampu berdiri seperti hari ini. Guru, merupakan satu nama yang perlu untuk kita hargai. Tanpa pengorbanan, jerit perih yang mereka rasai, kita tidak akan mampu untuk menjadi manusia yang b…

~FOR MY BELOVED~

Image
This post is dedicated for my beloved one, IBU. ='))
Ibu. Ibu. Engkaulah, ratu hatiku. Bila ku berduka, engkau hiburkan hatiku.
Bila tengok orang lain say something about their mom, ish. Aku pun nak jugak! Aku pun ade ibu, aku pun ade orang yg aku sayang,IBU. Aku pun ada. Saya mahu mencoretkan kata-kata buat ibu. Biarlah tidak sehebat orang lain, tapi ikhlas dari Along bu. =))
Ibu.. Terima Kasih atas segalanya. Terima Kasih atas segala pengorbanan yang ibu berikan. Terima Kasih atas kasih sayang yang ibu limpahkan. Terima Kasih atas keprihatinan yang ibu titipkan. Terima Kasih atas semangat dan dorongan yang sentiasa ibu bicarakan. Terima Kasih atas segalanya. Terima Kasih atas ; Mengandungkan Along & adik-adikMelahirkan Along & adik-adikMemberikan susu dan makan pada Along & adik-adikMenjaga & membesarkan Along & adik-adikMemberikan pendidikan dan kewangan pada Along & adik-adikMelimpahkan kasih-sayang yang tidak berbelah bahagi pada Along & adik-adikMengawal…

~JANGAN BERHENTI SETAKAT INI, TERUS BERJUANG KAWAN~

Image
Tercungap-cungap nafas. 3 lagi paper adalah madah law. Yang membuat aku sedikit terseksa. Namun itu semua bukan penghalang. Usaha tetap usaha. Bukan mudah untuk berjaya, bukan senang untuk lulus. Segalanya perlukan pengorbanan.
Minat, perlu ditinggalkan sementara. Aku berjuang untuk final. Niat di hati, tidak mahu mengulang paper, walaupun ada markah yang begitu teruk. Mungkin ini ujian buatku, siapa tahu rancangan Tuhan. Kata Abang Bob, yang lepas, biarkan lepas. Sekarang ni, pulun yang di depan mata. Exam, usaha sehabis mungkin. Terima Kasih, saat itu benar aku perlukan semangat agar tidak jatuh dengan markah yang rendah. Aku cuba untuk bangkit semula.

Perkara lama yang aku tidak lakukan, berjaga hingga ke pagi. Meneguk nescafe, membuatkan mata ini tidak mahu lelap. Namun akhirnya, pengsan jua. Tapi aku puas, aku telah berjaya untuk itu. Maknanya, yang lain juga aku boleh! Tiada apa yang mustahil jika aku terus berusaha.
Kita semua boleh, jangan cepat mengalah. "Allah tidak melihat…